Wat is het?
Je huid krassen of snijden, je hoofd tegen de muur slaan of jezelf branden. Dit gedrag wordt ook wel zelfverwonding (of automutilatie) genoemd. Het is voor sommige jongeren een manier om om te gaan met heftige emoties, een soort uitlaatklep… iets waar je wél controle over hebt en waardoor jouw zorgen of problemen misschien even vergeet. Jongeren die zichzelf verwonden voelen zich vaak (al lange tijd) slecht in hun vel. Je hebt heftige gevoelens waar je geen raad mee weet; bijvoorbeeld je hebt veel verdriet, maar huilen of praten lukt niet. Door jezelf te verwonden voelt het alsof je een beetje controle hebt over je leven… maar dat duurt maar kort en het is geen oplossing voor je zorgen.
Mijn vriend(in) doet zichzelf pijn, wat nu?!
Je ontdekt dat jouw vriend(in) zichzelf krast of zichzelf op een andere manier zichzelf verwond? Dat is zeker heel erg schrikken! Wordt niet boos, maar geef aan dat je bezorgd bent om hem/haar. Probeer begripvol te zijn, en luister naar het verhaal van je vriend(in) zonder te oordelen.
Probeer je vriend(in) steun te bieden, maar zorg ook goed voor jezelf. Zoek zelf steun bij anderen en probeer je vriend(in) te stimuleren om samen hulp te zoeken. Dit soort problemen gaan bijna nooit vanzelf over dus kijk of je vriend(in) open staat voor professionele hulp. Als hulpverlening een te grote stap is, vraag dan of hij/zij samen met jou een mail stuurt naar de medewerkers van deze website (zelfverwonding@vub.be).
Nog meer tips en info kan je terugvinden via een brochure die we speciaal opmaakten voor jongeren die iemand kennen die zichzelf verwondt.
Gevolgen
Je houdt er niet alleen littekens aan over en maar vaak heeft het ook grote gevolgen voor je gevoelens en hoe je naar jezelf kijkt. De opluchting en het gevoel van controle voelt goed, maar is heel snel voorbij. Dan kom je in een dieper dal terecht, met spijt of verwijten aan jezelf of continu stress omdat anderen je littekens misschien zullen zien. Je komt in een negatieve spiraal en dit kan leiden tot neerslachtigheid en depressie, of problemen om school of thuis.
Je staat er niet alleen voor
Loop je rond met zorgen en doe jij jezelf wel eens pijn (of denk je er vaak aan?). Je bent niet alleen. Er zijn mensen die jou kunnen helpen. Via deze link vind je adresgegevens van therapeuten die gespecialiseerd zijn in zelfverwonding. Zoek professionele hulp en voorkom dat zelfverwonding je leven overneemt!